Vragen? Bel: 088-3250000

De tips van LevelPlus ~ Het Sollicitatiegesprek

De tips van LevelPlus ~ Het Sollicitatiegesprek 18-09-2018

Het sollicitatiegesprek

Hier ga je het 1e bericht van 'de Tips van LevelPlus' zien. 
De tips van LevelPlus zullen we vaker laten terugkomen op deze site en hiermee hopen we jullie goede tips te kunnen geven over bijvoorbeeld; wat kan je het beste doen bij je sollicitatiegesprek, hoe bereid je jezelf goed voor op de winter enzovoort. In deze tips van LevelPlus gaat het over 'Het sollicitatiegesprek'.


Dus je mag op sollicitatiegesprek komen? Nu begint het echte werk. Ben jij ook altijd zo zenuwachtig? In dit artikel worden enkele van de vele tips en tricks beschikbare toegelicht! (Gebaseerd op een online artikel)

Ieder sollicitatiegesprek is anders. De voorbereiding hangt vaak ook af van het soort gesprek dat je op dat moment hebt.

HELP?! Maar wat doe je nou eigenlijk aan? Geheel afhankelijk van de organisatie en de cultuur binnen de organisatie. Kijk daarom altijd even goed wat je opgevallen is tijdens je zoektocht (website, mensen die je kent, reputatie van de organisatie) Het is ook afhankelijk van jezelf natuurlijk. Doe niks aan dat niet natuurlijk voor je is en waar jij je ongemakkelijk in voelt. Dit is niet bevorderlijk voor je zenuwen natuurlijk :). Je hebt de keuze tussen informele, semi-formele en formele outfits. Zelf zou ik altijd voor de "veilige" optie gaan namelijk: het semi-formele. Zo ben je niet over- of under dressed.

De outfit maakt de man (vrouw) zeggen ze weleens en kan een hoop doen voor je zelfvertrouwen! En zo kan je je gesprek in... Na wat extra voorbereiding natuurlijk

Wat kan je allemaal doen? Er zijn legio aan mogelijkheden om je voor te bereiden. Online is en blijft tegenwoordig het makkelijkst.

Hoe beter je ingelezen bent, hoe meer indruk je maakt en hoe sterker je overkomt op het bedrijf. Check de website, social media en Google. Hierdoor ontvang je veel verschillende informatie over het bedrijf.

Denk na over:

•Waar solliciteer ik? Wat voor een bedrijf is het?

•Wat vind ik hier leuk/goed

•Begrijp ik alle eisen die ze stellen en hoe zie ik deze terug bij mezelf, wat mis ik en wat bied ik extra

•Wat spreekt me het meest aan?

Je gesprekspartner is vast te vinden

Met wie heb jij je gesprek eigenlijk. Heb je daar weleens over nagedacht? Wat voor een persoon is het en wat is haar achtergrond. LinkedIn is daar het ultieme medium voor. Maar ook facebook zou kunnen worden gebruikt. Misschien heb je wel gezamenlijke interesses of hebt op dezelfde school gezeten. Dit kan gebruikt worden als een goede ijsbreker om het gesprek op gang te helpen.Sollictatiegesprek voor een vacature

Belangrijk: Ben je te vroeg? Dan ben je op tijd. Ben je op tijd? Dan ben je te laat.

Het eerste sollicitatiegesprek

Ze zeggen ook wel dat de eerste indruk het belangrijkst is van allemaal. Hier zet je het beeld vast bij je gesprekspartner. Het eerste gesprek is daarom vaak ook het kennismakingsgesprek. Het gaat hierbij om jou persoonlijk, je achtergrond en de indruk die je maakt. Even elkaar wat beter leren kennen.

Je eerste indruk is wat telt:

1.Smile! Met een leuke glimlach sta je 1-0 voor.

2.Wees beleefd. Stel jezelf netjes voor, zeg ‘u’ als je denkt dat de situatie daarom vraagt en vergeet ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ niet.

3.Je kunt het ijs breken met een gemeend compliment. Een neutraal compliment, bijvoorbeeld over het kantoor of de sfeer, is veiliger dan over het rokje van je gesprekspartner.

4.Door hulp aan te bieden laat je zien dat je attent bent. De deur openhouden is een mooie.

5.Ook attent: namen onthouden. Je moet natuurlijk wel weten met wie je een gesprek hebt. Als je in het gesprek subtiel iemands naam gebruikt, kun je sympathie opwekken. Subtiel, met een grote S. Anders wordt het creepy.

6.Rust en zelfvertrouwen zijn top, maar arrogantie gaat te ver.

7.Neem een actieve houding aan. Dus niet met je hoofd op je hand leunen of achterover gezakt zitten. Dat komt ongeïnteresseerd over.

8.Goed luisteren naar je gesprekspartner, heel belangrijk. Je komt er sympathiek mee over. Luister dus goed naar wat er gevraagd wordt, zonder direct al een antwoord in je hoofd te bedenken en uit te tunen. Laat je gesprekspartner rustig uitpraten.

9.Begrijp je iets niet? Vraag het gewoon. Je kunt niet alles weten, dat verwacht niemand van je.

De drie meest gestelde vragen bij sollicitaties:

1.Vertel iets over jezelf: kort iets over wie je bent, wat je hebt gedaan en eindig met een korte pitch die leidt naar de functie waar je op solliciteert.

2.Wat zijn je goede en slechte eigenschappen? Vaak de meest lastige vraag, maar duidt wel op een stukje zelfkennis. Denk hier daarom goed over na.

3.Waarom wil je hier werken? Even je motivatie en voorbereiding testen. Sluit waarom jij hier wil werken aan bij de visie van het bedrijf?

Goede vragen die je kunt stellen:

1.Welke vaardigheden zijn belangrijk in deze functie? Altijd handig om te weten. Je kan hierdoor dieper ingaan op de functie.

2.Krijg ik feedback op mijn werk en hoe gebeurd dat? Je laat zien dat je open staat voor kritiek.

3.Hoe kan ik mij bij dit bedrijf ontwikkelen? Je laat weten dat je wil groeien en eventueel ook wel toekomst ziet bij het bedrijf.

Het tweede sollicitatiegesprek

In sommige gevallen is een tweede gesprek niet nodig en wordt het besluit na het eerste gesprek al genomen. In andere gevallen is het nodig toch nog dieper in te gaan op hetgeen dat is besproken in het eerste gesprek. Dit kan zijn om meer duidelijkheid en verdieping te creëren of om toch nog wat twijfel weg te nemen. Er wordt meer ingegaan op de functie ingegaan en je wordt de gelegenheid gegeven om ook vragen te stellen. Deze kan je voorbereiden maar ook gaandeweg het gesprek voor jezelf noteren. Zorg er in ieder geval voor dat het géén eenrichtingsverkeer wordt.

In afwachting en dan... Het arbeidsvoorwaardengesprek

Hoppa! Daar is het dan! Je hebt in spanning gezeten maar je krijgt het verlossende woord. Jij hebt de baan toegewezen gekregen! Maar je bent er nog niet. Nu moet je nog kijken of jij en de organisatie het eens kunnen worden over de arbeidsvoorwaarden en het salaris. Want dát is waar een arbeidsvoorwaardengesprek voor is!

Onderhandel jezelf naar een marktconform salaris.

Hoeveel salaris ben jij waard? Het hangt allemaal af van je ervaring, leeftijd, opleiding en vaardigheden. Je kan beginnen met nakijken wat iemand verdient die op hetzelfde punt in zijn/haar carrière staat. Online kan je vaak vinden wat het marktconform salaris (ongeveer) zal moeten zijn.

Bekijk van tevoren wat jij écht hoe dan ook zou willen van het bedrijf. Kijk naar wat realistisch is en richt je daarbij niet alleen op geld maar ook op je secundaire arbeidsvoorwaarden als vakantiedagen, opleidingen, auto van de zaak etc.

Wat is je strategie?

Moeilijk hé? Onderhandelen... Als je niet goed weet hoe kan je ook vragen of zij je een voorstel willen doen. Zo voorkom je vaak ook gelijk dat je minder verdient dan de werkgever in gedachten had.

Wil je meer? Zorg dan dat je goede argumenten hebt die dit kunnen bekrachtigen. Ze geven het natuurlijk niet zomaar weg!

Maar vooral: dúrf te onderhandelen. Door sterke argumenten en goede voorbeelden te gebruiken kom je krachtig en voorbereid over. Verdeel deze over het gesprek en goed hierdoor een goede onderhandelingspositie. Heb je een beetje lef? Kom dat met een tegenbod, vaak levert dat toch nog nét wat meer op. Denk mee en "out of the box" om samen tot een goede deal te komen maar geef niet té makkelijk toe. Jij wilt die baan. Maar zij willen jou ook!

Check het contract goed op alle overeengekomen afspraken en laat het eventueel nog door een derde nakijken.

Tijd om te tekenen!


Goed voorbereid naar je 1e werkdag? Bekijk hier onze tips!

Lp gevel